Qeqertarsuaq

Diskoøen

På grønlandsk hedder øen Qeqertarsuaq, som betyder ’Den store ø’. Selvom øen ligger 100 km fra fastlandet kan den i klart vejr ses fra samtlige byer i Diskobugten.

På denne store ø, Grønlands største, findes der kun én by, nemlig Qeqertarsuaq (Godhavn på dansk). Byen er fra 1773 og er både en af Grønlands ældste og mindste byer med ca. 1.000 indbyggere. Byen ligger omkranset af røde basaltbjerge, der hæver sig majestætisk op bag byen. I centrum af den hyggelige by ligger Hotel Disko Island, smukt placeret helt ned til Diskobugten.

Byens livlige havn vidner om, at fiskeri, især efter snekrabber, stadig er byens vigtigste erhverv. Bevæger du dig videre rundt i byen, støder du på byens ottekantede kirke, i folkemunde kaldet ‘Vor Herres Blækhus’. Derudover er byens museum absolut et besøg værd. Her finder du en flot samling billeder af maleren Jakob Danielsen, ligesom du kan blive klogere på byens historie og ikke mindst Arktisk Station, som ligger i udkanten af byen.

Udover hovedbyen Qeqertarsuaq findes der kun én bygd, Kangerluk (Diskofjord). Resten af øen er uberørt natur i form af fjelde, dale og permanente iskapper på toppen af basaltfjeldene og en varieret flora og fauna.

Hvaler og smuk natur

På sejlturen til Diskoøen afsløres det hurtigt, at øen er af vulkansk oprindelse. De karakteristiske basaltfjelde rager næsten 1.000 meter i vejret. De stejle basaltfjelde og forekomsten af varme kilder adskiller Diskoøen fra noget andet sted i Diskobugten. Diskoøen er da også kendt for sin smukke natur, et rigt planteliv og en speciel geologi, som har foranlediget geologiske undersøgelser på øen. I 1906 blev Arktisk Station grundlagt og er nu den ældste bemandede feltstation i det arktiske område. Stedet hører under Københavns Universitet og foretager arktisk forskning.

Toppen i syd er året rundt dækket af is og sne i skikkelse af Lyngmarksbræen, som ligger ca. 900 meter over havet. Herfra er der en fantastisk udsigt til hele Diskobugten og i klart vejr er det også et perfekt sted at opleve det magiske nordlys.

Qeqertarsuaq blev grundlagt i 1773 under navnet Godhavn af hvalfanger og købmand Svend Sandgreen. Øens optimale fangstområder trak i det hele taget mange europæiske hvalfangerekspeditioner til.

Havet er meget rigt omkring Diskoøen og den dag i dag er området omkring Diskoøen mødested for de store hvaler, som boltrer sig fra forår til efterår. Om foråret er der gode muligheder for at nyde synet af den store Grønlandshval. På grønlandsk kaldes den ’Arfivik’, der betyder ’den tøndeformede’. Om sommeren ynder pukkelhvalerne at boltre sig helt tæt inde ved kysten.

Oplev Diskoøen på vandreture

Diskoøens spændende bagland er præget af tidligere vulkansk aktivitet, stejle basaltfjelde og en frodig vegetation. Naturen og området er oplagt til vandreture, som der findes flere af.

En kort vandretur, du nemt kan tage på, er turen ud til Udkiggen. Det er et udkigspunkt syd for byen, beliggende på den yderste spids. Herfra er der en formidabel udsigt over den sydlige del af Diskobugten, og hvalfangere har gennem tiderne spejdet efter hvaler fra dette punkt.

En anden og lidt længere vandretur går ind i Blæsedalen til vandfaldet. På vej ud til Blæsedalen passerer du Arktisk Station, og kommer du forbi i sommermånederne, vil du opleve en hektisk aktivitet på stationen. På turen får du rig mulighed for at opleve de vulkanske scenerier og vandreturen fører dig også forbi vandfaldet op langs røde elv. Blæsedalen er meget frugtbar, og en væsentlig del af Grønlands flora findes her, hvor lavarktis mødes med højarktis.

På vandreturen til naturområdet Kuannit kan du for alvor opleve de særprægede basaltformationer og spektakulære vandfald. Stedet ligger lidt nord for Qeqertarsuaq, helt ude ved kysten. Stedet er frodigt, og i sommerperioden er her næsten neon-grønt af mos og skærmplanten kvan. Her har lavaen rigtigt været på spil for millioner år siden og har dannet spændende lavaskulpturer – bl.a. kan du forundres af synet af en basaltsøjle formet som en elefant, der drikker af havet.

Har du mod på en hårdere vandretur op til Lyngmarksbræen i 900 meters højde, findes der en markeret vandresti op igennem de karakteristiske basaltfjelde. Turen er utrolig smuk og på toppen bliver man belønnet med en storslået udsigt udover hele Diskobugten.

Isfjordssejlads

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
POPULÆR

Hvalsafari

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Dagstur Equi

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor