Ilulissat

Rejser du til Diskobugten, er det ikke til at komme uden om Ilulissat

Byen blev grundlagt i 1741 som byen Jakobshavn. Den er i dag Grønlands tredjestørste by med ca. 4.500 indbyggere og næsten lige så mange slædehunde og så er byen centrum for områdets største arktiske oplevelser. Glæd dig fx til midnatssol om sommeren, nordlys om vinteren, isbjerge, hvaler og slædehunde i stor stil, og ikke mindst mange spændende kulturhistoriske indtryk.

Enhver by har noget, som byen er berømt for. I Ilulissat er det uden tvivl isfjeldene. Navnet ‘Ilulissat’ betyder da også isfjelde. Byen har en usædvanlig smuk beliggenhed ved mundingen af den ca. 65 km lange isfjord, der er fyldt med enorme isfjelde fra den mest produktive gletsjer på den nordlige halvkugle – Sermeq Kujalleq. Byen er bygget på et kuperet terræn, som sikrer at stort set alle i byen bor med en fantastisk udsigt over Diskobugten, hvor de enorme isbjerge fra isfjorden driver til havs. Faktisk har Ilulissat Isfjord, også kaldet Kangia, den største koncentration af isbjerge i hele Grønland. Det er bestemt heller ikke uden grund, at isfjorden blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2004 som det første sted i Grønland – og det er da også isfjorden, som de allerfleste turister rejser til Grønland for at opleve.

Der er flere fantastiske måder at opleve isfjordens dragende magi på. Den danner nemlig rammen for rigtig mange oplevelser i og omkring Ilulissat. Isfjordssejlads er naturligvis oplagt og en populær udflugt og måde at opleve de store isfjelde på. Her sejler du i mundingen af Kangia isfjorden blandt isbjerge i tusinde former. Du kan også vælge at tage på sejlturen mellem gigantiske og majestætiske isbjerge om aftenen på en midnatssejlads, når det er sæson for midnatssol.

Tag på spændende oplevelser i livlige Ilulissat

Udover isbjerge i alle tænkelige former er Diskobugten også et oplagt sted at se hvaler, som især om sommeren besøger området og begejstrer de mange turister, der kommer forbi på guidede hvalsafari sejlture. I sommerhalvåret er det som regel pukkelhvalen, vågehvalen og finhvalen, du kan være heldig at se. På en hvalsafari er der tid til at betragte de imponerende havpattedyr på nærmere hold.

Men det er også oplagt at opleve Kangia isfjorden og Ilulissats bagland på vandreture om sommeren. Langs isfjorden er der fremragende vandremuligheder og flere betagende udkigspunkter mod isfjeldene i Ilulissats isfjord. En vandretur til Sermermiut er fx absolut et must. Her kan du komme helt tæt på de imponerende kridhvide kæmper og se ud over fjorden, der er fyldt med isbjerge så langt øjet rækker. Sermermiut eller “gletsjerfolkets sted” er en historisk boplads beliggende i yderkanten af Ilulissat lige ned til isfjorden. Her har de 3 hoved-inuitkulturer hver især drevet jagt og fiskeri, lige siden Saqqaq folket, som de første, kom til Grønland for ca. 4.500 år siden, efterfulgt af hhv. Dorset og Thule folket. Her kan du også opleve Kællingekløften, hvor bopladsens gamle kvinder kastede sig ud over kanten, når de ikke længere kunne bidrage aktivt til fællesskabet.

Tag også gerne på opdagelse i livlige Ilulissat. Der er i det hele taget rig mulighed for at opleve både hverdagslivet her i Grønlands 3. største by og det blomstrende kulturliv.

Havnen er fyldt med fiskekuttere, trawlere og joller, der vidner om fiskeriets store betydning for byen, ikke mindst hellefiskeriet. Oppe ad bakken fra havnen ligger Brættet. Det er det lokale marked, hvor fiskere og fangere kan sælge af dagens fangst af fisk og vildt i alle afskygninger. Brættet fungerer også som et lokalt centrum, hvor mange går hen og får en snak og hører, hvad der rører sig.

Kombinér naturoplevelser med unikke smagseventyr i Ilulissat

I Ilulissat har du mulighed for at kombinere bjergtagende naturoplevelser med smagseventyr, der ikke findes andre steder på kloden. Grønland besidder et overdådigt skatkammer af friske råvarer og der findes mange spændende specialiteter og smagsoplevelser. Ilulissat er ingen undtagelse. Her findes masser af lokale spisesteder af høj kvalitet, som uden tvivl vil tilfredsstille selv den mest kræsne.

Byen har også 2 interessante museer. Dels Ilulissat Museum, som er Polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem, og dels Kunstmuseet, som rummer en flot samling af Grønlandsmaleren Emmanuel A. Pedersen.

Isfjordssejlads

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
POPULÆR

Hvalsafari

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Dagstur Equi

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor