Ilimanaq

Bygdebesøg

En af Diskobugtens ældste og mindste bygder syd for Ilulissat

Med sine kun 59 faste indbyggere er Ilimanaq en af Diskobugtens ældste og mindste bygder. Den ligger ca. 15 km syd for Ilulissat og er en traditionel bygd i pagt med naturen, hvor indbyggerne stadig holder traditionerne i hævd og hovedsageligt lever af fiskeri og fangst. I Ilimanaq finder du Ilimanaq Lodge, en samling af 15 luksushytter, der ligger på klipperne lige ud til vandet. I den smukke bygd finder du også nogle af de ældste bygninger fra kolonitiden.

Isbjerge og hvaler

Rejsen til Ilimanaq er et natureventyr i sig selv. Du sejler fra Ilulissat til bygden, og på denne tur kommer du forbi mundingen af den berømte Ilulissat Isfjord, der er UNESCO Verdensarv. Det er en absolut mageløs tur. De enorme grundstødte isfjelde flyder langsomt forbi og ser du pukkelhvalens blåst sprøjte højt op i luften, skal du ikke blive overrasket, for den isfyldte Diskobugt er et af de bedste steder i Grønland at se hvaler.

En bygd rig på historie

Ilimanaq betyder forventningspladsen. Navnet refererer sandsynligvis til, at Ilimanq tidligere var en sommerboplads, hvor der var høje forventninger til at få den store fangst. Bygden blev grundlagt i 1741 som missionsstation og siden hvalfangerstation under navnet Claushavn. Senere kom den dansk-norske missionær Hans Egede til bygden for at missionere. Ilimanaq huser nogle af kolonitidens ældste bygninger. I 1751 byggede Egede-familien således et kombineret missionshus og handelsbestyrerbolig, og i 1778 så købmandsbutikken dagens lys.

Ilimanaq projektet - Kulturarv og bæredygtighed

I 2014 igangsatte Real Dania restaureringen af de to fredede bygninger fra Kolonitiden. I dag huser de reception og restaurant, men også indhandlingsmuligheder for de lokale, museum og konferencefaciliteter. Samtidig har World of Greenland stået for at bygge Ilimanaq Lodge og kommunen har forbedret infrastrukturen.

Samarbejdet mellem de tre parter havde til formål at skabe et bæredygtigt grundlag for vækst og fremgang for bygden ved at bevare og genanvende kulturarven og skabe et udgangspunkt for øget turisme. Alt med fokus på natur, kulturarv og bæredygtighed.

Ilimanaq Lodge

I dag er Ilimanaq særligt kendt for de smukke hytter, der udgør Ilimanaq Lodge. Lodgens unikke beliggenhed er helt uovertruffen. Hytterne ligger alle placeret på klipperne i første række ud til vandet ved Ilulissat Isfjord.

Ilimanaq Lodge består af 15 arkitekttegnede luksushytter fra 2016. De bekvemme hytter er hver på lidt over 40 kvadratmeter, og rummer bad, toilet og moderne møbler i et rustikt, nordisk look. De er designet til at falde så naturligt ind i landskabet som muligt. Fra samtlige rum har du en formidabel udsigt ud over Diskobugten. Uanset om du er på terrassen, sidder i sofaen i stuen – eller ligger i din seng – skal du blot kigge ud af de store panoramavinduer for at få chancen for at se de legesyge hvaler ude i Diskobugten og de majestætiske isbjerge, der driver forbi.

Et fuldendt arktisk natureventyr

En rejse til Ilimanaq er først og fremmest et natureventyr. For Ilimanaq er med sit fantastiske bagland også et uforglemmeligt sted for vandrere. Her er store vidder og ufattelige udsigtspunkter, hvor du kan se ud over dale, fjorde, isbjerge og hvaler og sæler i havet. I fjeldet kan du være heldig at se ræve, sneharer, moskusokser og andre arktiske dyr.  Som de fleste andre steder i Grønland findes her ingen vandrestier, men terrænet er let at vandre i.

Udover vandreture på de omkringliggende fjelde byder området på rige muligheder for andre aktiviteter. Fra Ilimanaq er det også muligt at komme på ture til Indlandsisen, sejlture og ATV-ture.

Isfjordssejlads

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
POPULÆR

Hvalsafari

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Dagstur Equi

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor