Eqip Sermia

Eqi gletsjeren

Eqi - Den kælvende gletsjer

Det buldrer og brager, når de tonstunge isstykker knækker af og sender kaskader af vand og isskosser ned i vandet med kæmpe plask. Synet er fascinerende og larmen er øredøvende. Bagefter er der absolut stilhed.

I Grønland er dette fænomen unikt for Eqi. Eqi gletsjeren, som på grønlandsk hedder Eqip Sermia, ligger ca. 70 kilometer i fugleflugtslinje nord for Ilulissat og er en af de største kælvende gletsjere i Grønland – og uden tvivl den mest aktive. Selve bræen er knap 4 kilometer bred og tårner sig godt 200 meter op ved den smukke grønlandske kyst.

Man kommer hertil med båd. Sejlturen fra Ilulissat tager dig nordpå gennem et isfyldt farvand, hvor du undervejs kan lade dig betage af fantastiske isbjerge i alskens formationer, fjelde der rejser sig smukt på begge sider af bugten, brusende vandfald og et interessant fugleliv. Uanset om du vælger at nyde den friske luft fra bådens udsigtsdæk eller sidde i læ i kabinen på båden, kan du ikke undgå at opleve de øredøvende brag fra den kælvende gletsjer, Eqip Sermia – og er du heldig, vil du også spotte hvaler og sæler, der leger i vandet.

Mange tager turen derop på en dagssejlads, hvor du sejler frem og tilbage samme dag. Når skibet nærmer sig Eqi, gør båden et længere ophold ud for bræen og placerer sig i sikker afstand og en favorabel position, så du på tæt hold kan betragte det imponerende syn af gletsjeren, der kælver.

Ønsker du at opleve den kælvende gletsjer i længere tid, og endnu tættere på, kan du nyde det enestående fænomen fra vildmarkslodgen Glacier Lodge Eqi. Her kan du overnatte i en af lodgens hytter eller komfortable glampingtelte.

Glacier Lodge Eqi

Stedet er en ægte vildmarksperle. Lodgen ligger placeret på en højderyg 100 meter over vandet med en storslået udsigt ud over den kælvende gletsjerfront på den anden side af fjorden. Synet og lyden af gletsjeren kan dermed nydes fra første parket. Samtlige hytter og glampingtelte har en skøn terrasse, hvorfra der er udsigt direkte til den kælvende bræ.

Glacier Lodge Eqi er opført i 2001 og er Grønlands første bæredygtige øko-lodge i ødemarken. Lodgen er under konstant udvikling med tanke på besparelse af CO2 og med stor omtanke for miljøet. I dag består den af 15 hytter, 5 store glampingtelte og Café Victor, opkaldt efter den berømte polarforsker Paul-Émile Victor.

Oplev isen og området

Udover at være en perle i sig selv, er Glacier Lodge Eqi det perfekte udgangspunkt for vandreture og oplevelser i den omgivende arktiske ødemark. Du kan deltage på guidede vandreture omkring lagunen og op på morænekanten eller op til søen bag lodgen. Fra morænekanten er der en helt ubeskrivelig udsigt ud over bugten og bræfronten.

Hold øjne og ører åbne. Eqi gletsjeren er omringet af den mest fantastiske natur, og der venter dig sublime naturoplevelser, uanset hvor du bevæger dig hen. Fjeldet overrasker med en rig flora af fjeldblomster i et betagende farvespil. Og er du heldig, vil du på vandringer i området opleve synet af fjeldrype, polarhare og polarræv.

Fra lodgen er der let adgang til indlandsisen, som gletsjeren udmunder fra. Opholder du dig i lodgen og har god tid til rådighed, er det oplagt at tage på en vandretur ind til den legendariske indlandsis. Netop pga. den lette adgang til indlandsisen har gletsjeren fået en særlig plads i historien, da området blev brugt af nogle af de tidligste polarforskere i Grønland.

Historisk vingesus i Eqi

Fra 1948 til 1953 foretog polarforsker Paul-Émile Victor en række polarekspeditioner til indlandsisen med bæltekøretøjer fra sit hovedkvarter i en hytte ved Eqi – Den Franske Hytte. Hytten står midtvejs oppe på fjeldet og fungerede som base for den franske polarforsker Paul-Emile Victor (1907-1995), som udforskede indlandsisen fra 1948-53. Hytten benyttes ikke længere, men giver et indtryk af, hvorledes forskerne dengang boede.

Isfjordssejlads

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
POPULÆR

Hvalsafari

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Dagstur Equi

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor